Nazorg
Een abortus is over het algemeen een veilige ingreep en wordt door onze klinieken met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitgevoerd. De kans op problemen of complicaties tijdens of na de behandeling is dan ook zeer klein.
Afhankelijk van hoe je je voelt en hoe ver je zwanger was, kun je de dag na de behandeling je normale leven alweer oppakken. Werken of naar school of je opleiding gaan bijvoorbeeld, is geen probleem. Span je echter niet meteen te veel in en houd je goed aan de adviezen. Zo is de kans op een snel herstel het grootst.
Het is verstandig om vier weken na je behandeling een nacontrole te laten doen. Dit kan in onze kliniek, telefonisch maar ook bij je huisarts.
Heb je aanhoudende klachten of maak je je ergens zorgen over? Lees dan de informatie onder Na de behandeling en neem zo nodig contact op met onze kliniek of met je huisarts.
“Alle medewerkers in de Bloemenhovekliniek hebben me onwijs geholpen. Meelevend, troostend, bemoedigend en uiterst professioneel. Door een gesprek met een van de verpleegsters ben ik volkomen gerustgesteld en heb ik mijn studie zonder problemen kunnen hervatten. Ik heb het aan deze vrouwen te danken dat het beter met me gaat dan ooit!”.
Het is belangrijk dat er vier weken na de behandeling een nacontrole plaatsvindt. De nacontrole kun je door onze kliniek laten doen, of door je huisarts. Een nacontrole door onze kliniek is meestal telefonisch. Is er na de abortus een spiraal geplaatst of waren er complicaties, dan vindt de nacontrole in de kliniek plaats.
Tijdens de nacontrole bespreekt de arts of verpleegkundige met je of je lichamelijk goed hersteld bent, of je (nog) klachten hebt en hoe het op emotioneel vlak met je gaat. Ook komt aan de orde hoe je de behandeling hebt ervaren en of je problemen hebt met de verwerking. Daarnaast besteden we aandacht aan het gebruik van anticonceptie.
Bij een nacontrole in de kliniek bespreek je met de arts dezelfde onderwerpen als bij de telefonische nacontrole. Daarnaast doe je een zwangerschapstest en wordt er opnieuw een echo gemaakt.
Een abortusbehandeling kan een emotionele ingreep zijn. Ook als vrouwen zeker weten dat ze geen kind willen, blijft abortus een moeilijke beslissing. Veel vrouwen worstelen met tegenstrijdige gevoelens. Ook hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je je verdrietig, somber of labiel voelt. Heb je behoefte om met iemand te praten, dan kun je contact opnemen met de FIOM. Dit is een organisatie die vrouwen voor en na een abortus begeleidt.