Zuigcurettage
Een zuigcurettage (vacuümaspiratie) is mogelijk tot en met 12 weken zwangerschap. Bij deze behandeling wordt de zwangerschap weggezogen. De zuigcurettage vindt plaats onder verdoving. Je kunt daarbij kiezen voor een plaatselijke verdoving of een roesje (sedatie) waardoor je kort slaapt. Je verblijft ongeveer 4 uur in onze kliniek.
Voorbereiding
Om de baarmoedermond soepeler te maken, krijg je vaak eerst twee tabletten misoprostol van de verpleegkundige. Dit medicijn moet minstens een uur inwerken en kan soms een lichte buikkramp veroorzaken.
De verdoving
Kies je voor een roesje (sedatie), dan krijg je in de behandelkamer een kortwerkend slaapmiddel via een infuus in je arm. Je valt dan binnen 30 seconden in slaap en slaapt zolang de behandeling duurt. Het slaapmiddel is geen narcose.
Nuchter
Voor een roesje moet je maag helemaal leeg zijn (nuchter). Dit betekent dat je vanaf 6 uur voor de behandeling niets meer mag eten, en vanaf 2 uur voor de behandeling niet meer mag drinken. Voor die tijd mag je wel wat thee of water drinken (geen melkproducten).
Let op: je mag na een roesje gedurende 24 uur niet zelf autorijden, (brom)fietsen of een scooter besturen.
Neem in deze tijd ook geen belangrijke beslissingen
Heb je gekozen voor een plaatselijke verdoving, dan dient de arts deze vlak voor de behandeling toe. Dit gebeurt met een aantal kleine prikjes in de baarmoedermond. Deze prikjes zijn meestal niet pijnlijk. Omdat de baarmoeder op deze manier niet helemaal verdoofd is, kun je tijdens de behandeling wel krampen voelen.
De zuigcurettage behandeling
Tijdens de behandeling lig je in een gynaecologische stoel. Een abortusarts voert de behandeling uit en wordt daarbij geassisteerd door minimaal één verpleegkundige. Met een speculum (eendenbek) maakt de arts de baarmoedermond eerst zichtbaar. Vervolgens wordt de baarmoeder met een zuigbuisje leeggezogen.
Aansluitend aan de behandeling kun je een spiraal of hormoonstaafje laten plaatsen.
Na de behandeling
Na de behandeling ga je naar de rustruimte. Hier blijf je nog een uur ter controle. Ook krijg je antibiotica om infecties te voorkomen.
Na de behandeling kun je last hebben van buikpijn en bloedverlies. De klachten kunnen enkele dagen tot weken aanhouden en nemen geleidelijk aan af. De zwangerschapsverschijnselen worden na een week al minder. Nemen je klachten niet af, heb je verhoging of voel je je niet lekker, neem dan altijd contact met ons op.
Een ruggenprik wordt niet gegeven. Bij een zwangerschapsduur tot 17 weken kun je kiezen tussen een plaatselijke verdoving of sedatie. Bij sedatie, oftewel een roesje, krijg je een kortdurend slaapmiddel via een infuus in je arm toegediend. Vanaf 18 weken zwangerschap wordt de behandeling altijd onder sedatie gedaan. Na een ingreep onder sedatie mag je gedurende 24 uur niet zelf auto- of motorrijden en ook niet (brom)fietsen.
Tot een zwangerschap van ongeveer 15 weken kun je aansluitend aan de behandeling een spiraal laten plaatsen. Heb je gekozen voor de abortuspil, dan kun je een spiraal laten plaatsen vier weken na de behandeling, bij de nacontrole.
Ben je in Nederland verzekerd, dan is de plaatsing van de spiraal na een abortus gratis. De spiraal zelf kun je in onze kliniek kopen. We hebben verschillende typen spiralen, met en zonder hormonen. Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal. Neem voor de vergoeding zelf contact op met je verzekeraar. Ben je jonger dan 18, dan zijn de plaatsing en de spiraal gratis.
Dit kan, je kunt bij ons een Implanon laten plaatsen na een abortus. De plaatsing is dan gratis. De implanon moet je in de kliniek betalen. Ook als je geen abortus hebt gehad, kun je bij ons een afspraak maken voor het plaatsen van een implanon. Je moet dan wel de kosten van de plaatsing betalen.
De kans op een infectie na een abortusbehandeling is uiterst gering. Als extra voorzorg om infectie te voorkomen, krijg je na de behandeling antibiotica in de kliniek.
In verband met infectiegevaar is het na een abortus aan te raden om:
- De eerste twee weken geen tampons te gebruiken
- De eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap te hebben
- De eerste twee weken niet in bad te gaan of te zwemmen, douchen mag wel
Heb je na de behandeling langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn, dan kan er sprake zijn van een infectie. Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, of met je huisarts.
Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4 tot 7 dagen en kan wat heftiger zijn en langer aanhouden dan een menstruatie. Je kunt ook stolsels verliezen. Het bloedverlies eindigt vaak met bruinige afscheiding.
Normale klachten in de eerste dagen na de behandeling zijn:
- Bloedverlies en krampen
- Buikpijn of rugpijn
- Verhoging
- Emotionele instabiliteit
- Diarree of misselijkheid van de antibiotica
Eventuele bijverschijnselen van de zwangerschap verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Omdat de zwangerschapshormonen nog in je lichaam aanwezig zijn, kan een zwangerschapstest tot 3 weken na de behandeling positief zijn.
Het is verstandig om ongeveer drie a vier weken na de behandeling een zwangerschapstest te doen. Is de test nog (licht) positief, voel je je nog zwanger of heb je andere klachten, neemt dan contact met ons op.
De kans op infectie is gering maar als je je ziek voelt en langer dan een dag koorts (meer dan 38 °C) en buikpijn hebt, kan dit wijzen op een infectie. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact met ons op.