Abortus behandelingen
Bij Bloemenhovekliniek Haarlem en Abortuskliniek Amsterdam kun je terecht voor verschillende abortusbehandelingen. Welke behandeling voor jou geschikt is, hangt onder meer af van de duur van je zwangerschap en je eigen voorkeur. Je kunt dit nagaan met onze keuzetool .
Gesprek en echo
Voor elke abortusbehandeling geldt dat je eerst een gesprek hebt met een van onze artsen over je beslissing. Daarna wordt er altijd een echo gemaakt. Afhankelijk van de echo, je gezondheid en je situatie, bepaalt de arts of de behandeling (dezelfde dag) door kan gaan. Wij bieden verschillende soorten abortusbehandelingen.
“Een groot compliment voor jullie kliniek. En speciaal voor de dokter. Niet alleen een geweldige arts, maar ook ongelofelijk betrokken, zorgzaam en lief! Bedankt!”
Soorten abortusbehandelingen
Abortuspil 5 – 9 weken
Een behandeling met de abortuspil doe je (deels) thuis. Door de abortuspil stopt de zwangerschap met groeien en wordt de zwangerschap uitgestoten. Dit is te vergelijken met een miskraam.
Lees meer
Zuigcurettage 5 – 12 weken
Bij de zuigcurettage (in medische termen: vacuümaspiratie) wordt de zwangerschap weggezogen met een dun buisje. Dit is een behandeling van 5 tot 10 minuten. Je kunt kiezen voor een plaatselijke verdoving of sedatie (roesje). Je verblijft hiervoor ongeveer 4 uur in onze kliniek.
Lees meer
Abortus 13 – 17 weken
Dit is een dagbehandeling van 10 tot 20 minuten. De behandeling vindt in principe plaatst onder sedatie (roesje). Je verblijft hiervoor 4 tot 5 uur in onze kliniek.
Lees meer
Abortus 18 – 22 weken
Deze behandeling wordt alleen in Bloemenhovekliniek Haarlem uitgevoerd. Het is een dagbehandeling van 15 tot 25 minuten. De behandeling vindt altijd plaats onder sedatie (roesje). Je verblijft hiervoor 6 tot 8 uur in onze kliniek.
Lees meer
Ja, met ingang van 1 januari 2023 heb je geen verwijsbrief meer nodig en heb je ook geen wettelijke bedenktijd. Je kunt dus direct een afspraak maken in een van onze klinieken.
Ben je wel bij je huisarts of gynaecoloog geweest en heb je een verwijsbrief gekregen? Neem die dan mee naar je afspraak.
Als je 15 jaar of jonger bent, dan moeten jij zelf en een van je ouders of je voogd toestemming geven voor de behandeling. Je kunt dus niet gedwongen worden tot een abortus. Als je je ouder(s) of voogd niet op de hoogte kan brengen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 023 528 98 90.
Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders of voogd nodig.
Nadat je in de wachtkamer een vragenlijst hebt ingevuld, volgt een gesprek met één van onze artsen. De arts wil eerst altijd even alleen met je spreken, zonder je begeleider erbij. Dit om zeker te zijn dat de abortus je eigen beslissing is. De arts spreekt met je over je besluit om de zwangerschap af te breken en over je gezondheid. De arts doet een medisch vooronderzoek en stelt met behulp van echografie (via je buik of vaginaal) vast hoe lang je precies zwanger bent. Dit is nodig om de behandelmethode vast te stellen. Ook geeft de arts advies over voorbehoedsmiddelen die je na de abortus kunt gebruiken.
Als je ernstig overgewicht (BMI > 40) of ondergewicht (BMI<18) hebt, kan de sedatie (roesje) risico’s opleveren. Vermeld het daarom bij het maken van je afspraak.
Bij behandeling met plaatselijke verdoving slaap je niet en voel je wat er gedaan wordt. Of de ingreep meer of minder pijnlijk is, is voor iedere vrouw verschillend. Je voelt meestal wel wat kramp tijdens de behandeling. Dit gevoel is het beste te vergelijken met sterke menstruatiepijn.
Bij behandeling met sedatie (roesje) krijg je via een naald in de arm een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. Tijdens de sedatie merk je niets van de behandeling. Direct na de behandeling word je wakker. Je voelt je daarna nog wat slaperig en soms wat duizelig.
Deze complicatie komt héél weinig voor. Als het gebeurt, wordt dit meestal veroorzaakt door een infectie. Om dit te voorkomen krijg je antibiotica in de kliniek. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor verminderde vruchtbaarheid na een abortus.
Redenen waarom vrouwen niet zwanger worden na een abortus zijn:
Toenemende leeftijd die samengaat met afnemende vruchtbaarheid
Sluimerende Chlamydia infectie
Een roesje is wat lichter dan narcose. Je blijft zelf ademen en hoeft dus niet te worden geïntubeerd (het aanbrengen van een beademingsbuis in de luchtpijp). Je wordt na een roesje ook weer sneller goed wakker en je hebt er daarna minder last van dan bij een narcose.
De artsen in de kliniek kijken altijd of het voor jou veilig is om een roesje te krijgen. Bij sommige ziektes, allergiën of medicijnen is een roesje niet veilig. Daarom vragen we hier altijd naar in de kliniek. Ook als je geen lege maag hebt kan een roesje gevaarlijk zijn. Je maaginhoud kan namelijk in je longen lopen wat ernstige complicaties kan geven. Vandaar dat je nuchter moet komen als je een roesje wilt. Als de arts besluit dat een roesje voor jou geschikt is, is het een hele veilige, prettige manier van sedatie. Je merkt niets van de behandeling, en veel mensen vinden het roesje ook nog eens een heel prettig gevoel.
Er is erg veel onderzoek gedaan naar verklevingen in de baarmoeder na een zuigcurettage. Veel van dit onderzoek is gedaan op vrouwen die een zuigcurettage hadden gehad met methodes die niet te vergelijken zijn met de methode die wij gebruiken. Bij een zuigcurettage van een intacte zwangerschap (geen miskraam), met voorbereiding van de baarmoedermond met medicatie en antibiotica achteraf, is de kans op verklevingen verwaarloosbaar: ongeveer 1 op 1500. Overigens hoeven verklevingen geen gevolgen te hebben voor de vruchtbaarheid.