Veelgestelde vragen
Voor de behandeling
Meestal kun je in onze kliniek binnen een week een afspraak krijgen.
Ja, met ingang van 1 januari 2023 heb je geen verwijsbrief meer nodig en heb je ook geen wettelijke bedenktijd. Je kunt dus direct een afspraak maken in een van onze klinieken.
Ben je wel bij je huisarts of gynaecoloog geweest en heb je een verwijsbrief gekregen? Neem die dan mee naar je afspraak.
Als je 15 jaar of jonger bent, dan moeten jij zelf en een van je ouders of je voogd toestemming geven voor de behandeling. Je kunt dus niet gedwongen worden tot een abortus. Als je je ouder(s) of voogd niet op de hoogte kan brengen, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 023 528 98 90.
Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders of voogd nodig.
Nadat je in de wachtkamer een vragenlijst hebt ingevuld, volgt een gesprek met één van onze artsen. De arts wil eerst altijd even alleen met je spreken, zonder je begeleider erbij. Dit om zeker te zijn dat de abortus je eigen beslissing is. De arts spreekt met je over je besluit om de zwangerschap af te breken en over je gezondheid. De arts doet een medisch vooronderzoek en stelt met behulp van echografie (via je buik of vaginaal) vast hoe lang je precies zwanger bent. Dit is nodig om de behandelmethode vast te stellen. Ook geeft de arts advies over voorbehoedsmiddelen die je na de abortus kunt gebruiken.
Als je ernstig overgewicht (BMI > 40) of ondergewicht (BMI<18) hebt, kan de sedatie (roesje) risico’s opleveren. Vermeld het daarom bij het maken van je afspraak.
Een eerdere abortus geeft geen lichamelijke problemen voor de behandeling.
Als je je onzeker voelt of moeite hebt om een beslissing te nemen, kun je contact opnemen met de FIOM. Dit is een instelling die hulp biedt bij ongeplande zwangerschap. Voor een adres in je omgeving kun je kijken op de website www.fiom.nl. Op de dag van de behandeling kun je voor de ingreep uitgebreid spreken met één van de verpleegkundigen.
Abortuspil
De kans op complicaties bij de abortuspil is klein. De belangrijkste complicatie is dat er wel bloedverlies optreedt, maar dat de zwangerschap niet wordt afgebroken. Daarom is er 4 weken na de behandeling een nacontrole. Je kunt ook zelf na 4 weken een zwangerschapstest doen.
Het gebruik van de abortuspil kan voor sommige vrouwen een heftige ervaring zijn. De abortuspil veroorzaakt buikkrampen die een aantal uren kunnen aanhouden. Deze buikkrampen voelen als hevige menstruatiekrampen. Andere mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, koude rillingen en diarree. In combinatie met (soms hevig) bloedverlies wordt het vruchtblaasje uitgestoten.
Hoe lang duurt de pijn?
De pijn kan in het begin heel heftig zijn en het bloedverlies kan daarna nog twee weken aanhouden zoals bij een menstruatie. Zorg dat je pijnstilling in huis hebt, bijvoorbeeld Ibuprofen of Aleve, het liefst ook zetpillen, omdat je door misselijkheid de pijnstillers misschien niet binnen kunt houden.
Is koorts bij het nemen van de abortuspil normaal?
Lichte verhoging is normaal. Is je verhoging meer dan 38.5 C , neem dan contact met ons op.
Er is een kleine kans (1-4%) dat de abortuspil niet voldoende werkt en de zwangerschap toch niet beëindigd is. Er moet dan alsnog een zuigcurettage plaatsvinden. Er is altijd een kleine kans op infectie.
De kans op een infectie na een abortuspil is uiterst gering. Wel is het belangrijk om je in de twee weken na de behandeling aan de volgende leefregels te houden.
- De eerste twee weken geen tampons te gebruiken
- De eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap te hebben
- De eerste twee weken niet in bad te gaan of te zwemmen, douchen mag wel
Heb je na de behandeling langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn, dan kan er sprake zijn van een infectie. Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, of met je huisarts.
In Nederland mag de abortuspil alleen in een abortuskliniek of ziekenhuis worden gegeven. Het is het verboden om de abortuspil per post toe te sturen.
De dagbehandeling
Bij behandeling met plaatselijke verdoving slaap je niet en voel je wat er gedaan wordt. Of de ingreep meer of minder pijnlijk is, is voor iedere vrouw verschillend. Je voelt meestal wel wat kramp tijdens de behandeling. Dit gevoel is het beste te vergelijken met sterke menstruatiepijn.
Bij behandeling met sedatie (roesje) krijg je via een naald in de arm een slaapmiddel en pijnstiller toegediend. Tijdens de sedatie merk je niets van de behandeling. Direct na de behandeling word je wakker. Je voelt je daarna nog wat slaperig en soms wat duizelig.
Een ruggenprik wordt niet gegeven. Bij een zwangerschapsduur tot 13 weken kun je kiezen tussen een plaatselijke verdoving of sedatie. Bij sedatie, oftewel een roesje, krijg je een kortdurend slaapmiddel via een infuus in je arm toegediend. Vanaf 13 weken zwangerschap wordt de behandeling altijd onder sedatie gedaan. Na een ingreep onder sedatie mag je gedurende 24 uur niet zelf auto- of motorrijden en ook niet (brom)fietsen.
Je mag één begeleider meenemen naar de kliniek.
Je partner of begeleider kan bij het gesprek en het vooronderzoek door de arts zijn en bij het aanvullend gesprek met de verpleegkundige. De arts zal je wel eerst even alleen willen spreken. Je partner of begeleider mag niet bij de behandeling aanwezig zijn.
Het meeste bloedverlies komt vaak pas na 4 tot 7 dagen en kan wat heftiger zijn en langer aanhouden dan een menstruatie. Je kunt ook stolsels verliezen. Het bloedverlies eindigt vaak met bruinige afscheiding.
De kans op een infectie na een abortusbehandeling is uiterst gering. Als extra voorzorg om infectie te voorkomen, krijg je na de behandeling antibiotica in de kliniek.
In verband met infectiegevaar is het na een abortus aan te raden om:
- De eerste twee weken geen tampons te gebruiken
- De eerste twee weken geen geslachtsgemeenschap te hebben
- De eerste twee weken niet in bad te gaan of te zwemmen, douchen mag wel
Heb je na de behandeling langer dan een dag koorts (meer dan 38°C) én buikpijn, dan kan er sprake zijn van een infectie. Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, of met je huisarts.
Een roesje is wat lichter dan narcose. Je blijft zelf ademen en hoeft dus niet te worden geïntubeerd (het aanbrengen van een beademingsbuis in de luchtpijp). Je wordt na een roesje ook weer sneller goed wakker en je hebt er daarna minder last van dan bij een narcose.
De artsen in de kliniek kijken altijd of het voor jou veilig is om een roesje te krijgen. Bij sommige ziektes, allergieën of medicijnen is een roesje niet veilig. Daarom vragen we hier altijd naar in de kliniek. Ook als je geen lege maag hebt kan een roesje gevaarlijk zijn. Je maaginhoud kan namelijk in je longen lopen wat ernstige complicaties kan geven. Vandaar dat je nuchter moet komen als je een roesje wilt. Als de arts besluit dat een roesje voor jou geschikt is, is het een hele veilige, prettige manier van sedatie. Je merkt niets van de behandeling, en veel mensen vinden het roesje ook nog eens een heel prettig gevoel.
Let op: je mag na een roesje gedurende 24 uur niet zelf autorijden, (brom)fietsen of een scooter besturen.
Anticonceptie
Tot een zwangerschap van ongeveer 15 weken kun je aansluitend aan de behandeling een spiraal laten plaatsen. Heb je gekozen voor de abortuspil, dan kun je een spiraal laten plaatsen vier weken na de behandeling, bij de nacontrole.
Ben je in Nederland verzekerd, dan is de plaatsing van de spiraal na een abortus gratis. De spiraal zelf kun je in onze kliniek kopen. We hebben verschillende typen spiralen, met en zonder hormonen. Een aantal ziektekostenverzekeringen dekt (een gedeelte van) de kosten van de spiraal. Neem voor de vergoeding zelf contact op met je verzekeraar. Ben je jonger dan 18, dan zijn de plaatsing en de spiraal gratis.
Dit kan, je kunt bij ons een Implanon laten plaatsen na een abortus. De plaatsing is dan gratis. De implanon moet je in de kliniek betalen. Ook als je geen abortus hebt gehad, kun je bij ons een afspraak maken voor het plaatsen van een implanon. Je moet dan wel de kosten van de plaatsing betalen.
Het kiezen van anticonceptie is een persoonlijke keuze. Het heeft te maken met je persoonlijke situatie en voorkeuren. Heb je nog een kinderwens of niet? Vind je het belangrijk om ongesteld te worden? Houd je rekening met een risico op soa/aids? Heb je een voorkeur voor een middel met of zonder hormonen? In een consult zal een arts al deze zaken met je bespreken. Kijk voor meer informatie over alle voorbehoedmiddelen op www.anticonceptie.nl of www.zanzu.nl.
Een spiraal is voor bijna iedere vrouw geschikt, ook als je nog geen kinderen hebt gehad.
De koperspiraal is minder geschikt als je pijnlijke menstruaties hebt of daarbij veel bloed verliest. In dat geval is de hormoonspiraal misschien een betere keuze. Daarentegen is een hormoonspiraal minder geschikt voor vrouwen die veel bijwerkingen hebben bij hormonale anticonceptie.
Voordat we een spiraal plaatsen, moeten we zeker weten dat je geen ontsteking hebt van je vagina, baarmoeder of eierstokken.
Een spiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Daarbij doodt een koperspiraal de zaadcellen. Het hormoonspiraal zorgt dat zaadcellen moeilijker door het slijmvlies van de baarmoedermond kunnen doordringen. Dit zijn hele veilige vormen van anticonceptie.
Zodra het spiraaltje door een arts is verwijderd, kun je meteen zwanger worden.
Ben je jonger dan 21 jaar, dan wordt de spiraal (en ook de plaatsing ervan) vergoed uit de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat het bedrag van je eigen risico afgaat. Ben je jonger dan 18 jaar, dan heb je geen eigen risico en zijn de spiraal en de plaatsing dus gratis.
De eerste maanden is er kans op onregelmatig vaginaal bloedverlies. Na verloop van tijd kunnen de menstruaties wegblijven. Dat kan geen kwaad: na verwijderen van een hormoonstaafje komen de menstruaties na enkele weken weer op gang.
Middelen met alleen progestageen geven geen extra risico op trombose (stolsel in de aderen) of op hart- en vaatziekten.
Nazorg
Normale klachten in de eerste dagen na de behandeling zijn:
- Bloedverlies en krampen
- Buikpijn of rugpijn
- Verhoging
- Emotionele instabiliteit
- Diarree of misselijkheid van de antibiotica
Eventuele bijverschijnselen van de zwangerschap verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Omdat de zwangerschapshormonen nog in je lichaam aanwezig zijn, kan een zwangerschapstest tot 3 weken na de behandeling positief zijn.
Het is verstandig om ongeveer drie a vier weken na de behandeling een zwangerschapstest te doen. Is de test nog (licht) positief, voel je je nog zwanger of heb je andere klachten, neemt dan contact met ons op.
De kans op infectie is gering maar als je je ziek voelt en langer dan een dag koorts (meer dan 38 °C) en buikpijn hebt, kan dit wijzen op een infectie. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact met ons op.
Het is belangrijk dat er vier weken na de behandeling een nacontrole plaatsvindt. De nacontrole kun je door onze kliniek laten doen, of door je huisarts. Een nacontrole door onze kliniek is meestal telefonisch. Is er na de abortus een spiraal geplaatst of waren er complicaties, dan vindt de nacontrole in de kliniek plaats.
Tijdens de nacontrole bespreekt de arts of verpleegkundige met je of je lichamelijk goed hersteld bent, of je (nog) klachten hebt en hoe het op emotioneel vlak met je gaat. Ook komt aan de orde hoe je de behandeling hebt ervaren en of je problemen hebt met de verwerking. Daarnaast besteden we aandacht aan het gebruik van anticonceptie.
Bij een nacontrole in de kliniek bespreek je met de arts dezelfde onderwerpen als bij de telefonische nacontrole. Daarnaast doe je een zwangerschapstest en wordt er opnieuw een echo gemaakt.
Een abortusbehandeling kan een emotionele ingreep zijn. Ook als vrouwen zeker weten dat ze geen kind willen, blijft abortus een moeilijke beslissing. Veel vrouwen worstelen met tegenstrijdige gevoelens. Ook hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je je verdrietig, somber of labiel voelt. Heb je behoefte om met iemand te praten, dan kun je contact opnemen met de FIOM. Dit is een organisatie die vrouwen voor en na een abortus begeleidt.
Na de behandeling
Om infecties te voorkomen, mag je de eerste twee weken na de behandeling geen vaginale seks hebben. In deze weken mag je ook geen tampons gebruiken, niet zwemmen en geen bad nemen. Je mag wel douchen.
Meestal wordt je binnen 4 tot 6 weken weer ongesteld. Je menstruatie kan in het begin nog wat afwijken van het normale patroon. Bij pilgebruik komt de bloeding meestal na de eerste strip.
Na een abortus ben je meteen weer vruchtbaar.
Na een abortus kun je in principe de volgende dag weer naar je werk of opleiding. Ook mag je gewoon weer sporten. Afhankelijk van hoe je je voelt, is het verstandig om het in de eerste week na de behandeling nog even rustig aan te doen. Je voelt zelf het beste wat je wel en nog niet kunt.
De medicijnen die je tijdens en na de behandeling krijgt, kunnen geen kwaad bij het geven van borstvoeding. Een heel enkele keer moeten we een medicijn toedienen dat hier wel effect op heeft. Je kunt dan het beste een paar uur daarna geen borstvoeding geven. Uiteraard bespreken we dit vooraf met je. Vertel tijdens het intakegesprek met de arts daarom ook altijd dat je borstvoeding geeft. We houden daar dan rekening mee.
Overige vragen
Als dat minder dan drie dagen geleden is gebeurd, kun je bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil (Norlevo®) kopen. Je hebt geen recept van de huisarts nodig. Maar een morning-afterpil beschermt niet voor 100%. Als je daarna meer dan een week over tijd bent, doe dan een zwangerschapstest. Die kun je bij de apotheek en drogist krijgen.
Als je minder dan 5 dagen geleden onveilige seks had, kan er ook een koperspiraaltje in je baarmoeder worden geplaatst. Dat voorkomt het groeien van de zwangerschap en beschermt je tegen een nieuwe zwangerschap.
Heb je onbeschermde seks gehad? Dan kun je tot 72 uur later nog een morning after pil (levenorgestrel) of 120 uur (Ellaone) nemen om zwangerschap te voorkomen. De morning afterpil voorkomt 85% van de te verwachten zwangerschappen. Hoe langer je wacht met het nemen van de morning after pil, hoe minder effectief hij is (95% binnen 24 uur, 85% binnen 24–48 uur, 58% bij gebruik na 48–72 uur). De effectiviteit na 72 uur is niet bekend.
De morning after pil is zonder recept te koop bij de apotheek of drogist. Voor jongeren tot 21 jaar is de morning after pil gratis te krijgen op recept van de huisarts.
Er is erg veel onderzoek gedaan naar verklevingen in de baarmoeder na een zuigcurettage. Veel van dit onderzoek is gedaan op vrouwen die een zuigcurettage hadden gehad met methodes die niet te vergelijken zijn met de methode die wij gebruiken. Bij een zuigcurettage van een intacte zwangerschap (geen miskraam), met voorbereiding van de baarmoedermond met medicatie en antibiotica achteraf, is de kans op verklevingen verwaarloosbaar: ongeveer 1 op 1500. Overigens hoeven verklevingen geen gevolgen te hebben voor de vruchtbaarheid.
Deze complicatie komt héél weinig voor. Als het gebeurt, wordt dit meestal veroorzaakt door een infectie. Om dit te voorkomen krijg je antibiotica in de kliniek. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor verminderde vruchtbaarheid na een abortus.
Redenen waarom vrouwen niet zwanger worden na een abortus zijn:
- Toenemende leeftijd die samengaat met afnemende vruchtbaarheid
- Sluimerende Chlamydia infectie
Is je zwangerschap ongewenst maar heb je bezwaren tegen abortus? Dan kun je ervoor kiezen de zwangerschap uit te dragen en je baby af te staan ter adoptie of pleegouderzorg. Je huisarts kan je daarbij ondersteunen of je kunt naar de FIOM gaan. Deze organisatie is gespecialiseerd in begeleiding bij onbedoelde zwangerschap, abortus en afstand doen. Voor een adres in jouw buurt kun je kijken op de website www.fiom.nl.
Nee. Als je in Nederland woont of werkt, hoef je niet voor de abortusbehandeling te betalen. De kosten worden dan volledig vergoed uit de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Je zorgverzekeraar wordt door ons niet op de hoogte gesteld van de behandeling en er gaat niets van je eigen risico af. Je blijft dus anoniem.
Wij gaan zeer zorgvuldig om met je persoonsgegevens en geven alleen informatie aan familie of bekenden als je daarvoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Als je bijvoorbeeld weet dat een familielid of vriend(in) zal opbellen en geïnformeerd moet worden, moet je dat even laten weten aan de receptie. Ook geven wij geen gegevens door over je behandeling aan je zorgverzekering.
Vanaf ongeveer zes weken zwangerschap (dus vier weken na de bevruchting) kan er al hartactie zijn. Dit betekent dat er een paar cellen aangelegd zijn die later het hart gaan vormen. Deze cellen kloppen en pompen bloed rond. Er is dan echter nog niet een volledig gevormd hart, dat is pas ongeveer met twaalf weken zwangerschap.